Mössebergsgården


Meny

Historik om Mössebergsgården

Cafeet-pa-Mosseberg_ar1902.jpg

Caféet på Mösseberg, 1902

Mössebergsgården - en gård men anor

1913 Mössebergs kristliga ungdomsförening utsåg en lämplig tomt på Mösseberg för friluftsmöten.

1920 köptes nuvarande tomt med en del byggnader.

Sommarhemmet_ar1921.jpg

Sommarhemmet, 1921

1921 inköptes serveringspaviljongen "Bergströms café" som låg mellan Bredablick och utsiktstornet. Den flyttades till den inköpta tomten och man beslutade kalla den Sommarhemmet. Den invigdes 22 maj 1921.

1935 byggde man ut verandan och en takterass.

Sommarhemmet_1.jpg

Sommarhemmet på 1940-talet. Foto ur Lennart Karlssons arkiv.

Sommarhemmet_2.jpg

Sommarhemmet på 1940-talet. Foto ur Lennart Karlssons arkiv.

1957 revs det gamla Sommarhemmet och båda församlingarna, Falköpings Norra och Immanuelskyrkans ungdomsföreningar uppförde ett nytt under namnet Ungdomsborgen. Den invigdes 8 juni 1958.

1964-65 byggde man till köket och serveringslokalen.

1969 byggdes samlingssalen och uteestraden. Samma år ändrades namnet till Mössebergsgården.

Mossebergsgarden-70.jpg

Mbg_historik1_-1980.jpg

Vykort från slutet av 1970-talet

Mbg_historik2_1980.jpg

Vykort från slutet av 1970-talet

1988 byggdes U-landsboden som numera kallas "Boden Stig In".

1994 Den 5 april 1993 totalförstördes gården genom en brand. Gården var fullvärdesförsäkrad och återuppbyggdes. Invigningen skedde den 8 augusti 1994.

2005 utökades verksamheten med en förskola, Utsikten.

2012 beslöt församlingen att sälja Missionskyrkan och flytta all verksamhet till Mössebergsgården.

Sammanställt av Åke Nilsson

A_linje_rod_lang_400.jpg

Genom sitt fina läge med utsikt över Falköping och bygden kring Mösseberg och Ålleberg har gården blivit en viktig mötesplats och ett omtyckt utflyktsmål.

Församlingens önskan är att gården skall vara en öppen famn för alla. En oas för vila och avkoppling och en plats där glädjebudskapet om Jesus Kristus skall bli till uppbyggelse och tro.

A_linje_rod_lang_400.jpg

Mössebergsgården - en oas på berget

Verksamheten har vuxit fram från början av 1900-talet, när söndagsskolebarnen i Mössebergs missionsförsamling började samlas på sluttningen för att avsluta terminen med en sommarfest. Även Mössebergs kristna ungdomsförening började samlas till friluftsmöten vilket innebar att de kunde komma utanför Missionshuset till sommarfester med lek och måltid i det fria. Så småningom började man fundera på att satsa i en byggnad för framtida verksamhet och 1921 köptes en fastighet som varit serveringspaviljong, mellan Bredablick och utsiktstornet. Det beslöts att paviljongen skulle kallas Sommarhemmet och den 22 maj 1921 invigdes lokalerna.

Ungdomsborgen
Under åren uppfyllde inte byggnaden tidens krav och det blev aktuellt med ett nybygge. År 1958 invigdes den nya byggnaden, samtidigt som det bestämdes att Immanuelskyrkans församling, tillsammans med Missionsförsamlingen på Mösseberg, skulle bedriva verksamhet i Sommarhemmet. Nu blev namnet Ungdomsborgen, ett namn som stod kvar fram till 1969, då namnet blev Mössebergsgården.

1964 gick båda församlingarna samman samtidigt som en ny kyrka byggdes vid Grönelundsgatan, Missionskyrkan. Det är alltså Equmeniakyrkan Falköping som äger Mössebergsgården och bedriver verksamheten. 1993 brann Mössebergsgården ner, men beslut togs snabbt om en återuppbyggnad och 1994 återinvigdes Mössebergsgården, samma byggnad som finns än idag.

Småbarnsföräldrar och motorfantaster
Mössebergsgården är en samlingsplats för alla åldrar. Där träffas killar i arbetskläder för en förmiddagsfika och där finns föräldralediga mammor och pappor med småbarn som gärna nyttjar den fina lekplatsen med gungor och klätterredskap. Framåt kvällarna fylls parkeringsplatsen av glänsande motorcyklar och motorfantaster slår sig ned utomhus och fikar tillsammans, gärna med en räksmörgås.

De stora samlingarna är på Valborgsmässoafton och midsommarfirandet, som brukar samla tusentals besökare. Tisdagarnas tipspromenader har i år lockat ca 10 000 deltagare. I cafeterian har Mössebergstoppen samlat överfullt med folk som deltagit i kluriga tipsfrågor eller bjudits på sång och musik.

Gemenskapsträffar
Missionsförsamlingens söndagsgudstjänster har hållits på Mössebergsgården liksom de olika kyrkornas gemenskapsträffar där församlingarna ansvarar för varsin träff.

Gudstjänster och evangelium står i centrum. Men Mössebergsgården inbjuder till så mycket annat. Här firas skolavslutningar och födelsedagar och här hålls föreningsmöten och minnesstunder.

En önskan finns att Mössebergsgården ska vara som en öppen famn där människor kan trivas.

Inger Ljungkvist, september 2009